Skip to main content
Hudtyper og hudtilstande

Sensitiv hud

Skrevet af 23. august 2022Ingen kommentarer

Hvad er sensitiv hud?

Sensitiv hud (også kaldet sart hud) er en hudtilstand, som reagerer eller slår ud på på rigtig mange ting. Døjer du med sensitiv hud, vil du typisk føle en brænden og svien i kulde eller varme. Huden føles ofte stram og spændt og giver sig til kende ved ru og røde pletter. Derudover opleves en kløen på huden, og du kan ligeledes opleve at få blodsprængninger på kinderne. Forklaringen på, at sensitiv hud er sart, reagerer på mange faktorer (også berøring) er, at nervespidserne ligger meget tæt ved hudens overflade, og den øverste hud er tyndere end i en normal hud.

Samtidig er huden mere udsat, hvis hudens naturlige beskyttelsesbarriere mangler eller er beskadiget. Barrieren kan blive beskadiget af fx miljømæssige påvirkninger. Den kaldes også hypersensibel hud, som ofte vil føles lidt skælagtig og disponeret for couperose, og det vil medføre en følelse af konstant kløe og irritation på huden hos den, som lider af det.

Der kan være mange forklaringer og årsager til dette. Måske har du haft en højhalset sweater på, skiftet til et nyt mærke vaskepulver, fået medicin, været i nærheden af husdyr eller lignende. Det er vigtigt at få klarhed omkring dette, før man starter op på et behandlingsforløb.

Typiske kendetegn ved nervøs/sart hud

Når man lider af nervøs/sart hud er der en række forskellige kendetegn. Nedenfor er der samlet nogle eksempler og typiske kendetegn:

  • Reagerer nemt på både interne og eksterne påvirkninger
  • Blusser på hals og/eller décolleté
  • Afgrænsede rødlige skjolde/plamager
  • Irritationsknopper
  • Huden hæver tit, klør og svier ofte
  • Tynd hud
  • Mange, små porer

Behandling af sensitiv hud med creme og masker

Din hud skal have tilført produkter, som er af en meget mild, kølende og beroligende karakter. Derudover må man gerne anvende produkter til allergiske hudtyper, og her er det meget vigtigt, at produkterne ikke må være for aktiverende for huden.

Hele problematikken omkring følsom/sart/sensibel hud har beskæftiget mange fagpersoner og eksperter gennem tiden. Alle kom til den følgende konklusion, at luftforurening, klimaanlæg, kunstigt lys, stress, indtag af kaffe/alkohol/cigaretter har stor, negativ indflydelse på det stigende antal personer, der lider af sensitiv hud. Andre faktorer med en betydelig påvirkning er fx p-piller, medikamenter og når overgangsalderen rammer en person. Jo ældre du bliver, desto tyndere og mere sart bliver huden også.

En sart hud kan typisk opleves som ekstremt tør. Derfor kan den have tendens til at føles stram eller blive let irriteret og rød.

Irritationen fremgår ved, at områder bliver røde, og der opleves en kløe, der nemt opstår på huden. Hvis man lider af meget sart eller sensitiv hud, kan det godt betale sig at vælge hudpleje med omhu. Her er det en fordel ikke at vælge produkter til sensitiv hud, der indeholder parfume. Det gælder både cremer, olier, serummer, rens etc. I stedet anbefales skånsomme hudplejeprodukter med milde ingredienser og fugt, der gør huden mindre sensitiv.

Kendetegn for sensitiv hud

  • Huden bliver ofte rød
  • Allergiske reaktioner på huden kan forekomme
  • Huden føles varm

Er du i tvivl om produkter til behandling af denne hudlidelse, kan du med fordel kigge på mit udvalg af Pharmaceris, som er et mærke af dermatologiske hudplejeprodukter af højeste kvalitet. De er produceret til at give effektiv pleje og beskytte den problematiske hud. Se produkterne her.