Skip to main content
Hudtyper og hudtilstande

Gode råd mod fedtet hud

Skrevet af 31. oktober 2021juni 1st, 2022Ingen kommentarer

Hvad er fedtet hud?

Det kan være lidt en jungle at finde ud af de forskellige hudtyper i ansigtet. I dette blogindlæg er turen kommet til at stille skarpt på fedtet hud, og hvordan du kan genkende og pleje denne hudtype bedst muligt, som i øvrigt er én af de sværeste at have med at gøre.

Kombineret hud

Der findes fire hovedtyper inden for hudtyper i ansigtet: normal, tør, fedtet og kombination. Hudtyper er ikke noget du kan ændre, da det er genetisk bestemt og altså er noget du er født med. Men til gengæld kan du selv gøre visse tiltag med hensyn til pleje af din hud (behandlinger og produkter), så du dermed hjælper huden med at holde sig sund og i balance.

Fedtet hud kan for mange opleves som én af de sværeste at have med at gøre, fordi den tit medfører en række andre hududfordringer.

Det er ikke et tilfælde at ordene ”fedtet og uren” tit bruges i kombination, for selvom en fedtet hud ikke nødvendigvis har problemer med bumser, er risikoen for at udvikle tilstopninger i huden større for denne hudtype.

Kendetegn ved fedtet hud

Kan du krydse flere punkter af på denne liste tyder det på, at du har en fedtet hud:

  • Huden føles generelt fedtet – både med og uden makeup. Når du rører ved den, smitter der olie af på fingeren
  • Huden har tendens til at skinne meget i løbet af dagen, og det sker forholdsvis hurtigt, efter du har renset den
  • Du har tendens til forstørrede og synlige porer omkring næse og kinder
  • Du har tendens til at udvikle hudorme omkring næse og kinder
  • Huden har tendens til at udvikle bumser, og de kan sidde over hele ansigtet
  • Makeup har det med at forsvinde hurtigt fra huden og det er svært for dig at finde en foundation, der kan holde hele dagen

Tre typiske fejl man begår med fedtet hud

Når det kommer til behandling af en hud der fedter, er der desværre rigtig mange, som begår tre typiske hudplejefejl.

1) Dropper ansigtscreme

Den største fejl, som mange med fedtet hud begår, er at droppe ansigtscremen. Mange tror fejlagtigt, at det giver mening at droppe creme i ansigtet for at undgå mere fugt til huden.

Det er en kæmpe fejl. Cremer kan nemlig meget mere end at give fugt til huden. Faktisk er det gennem brugen af cremer, at behandlingen af en fedtet hudtype skal findes.

2) Vasker ansigtet gentagne gange

Har du fedtet hud, så hjælper det ikke at vaske ansigtet flere gange i løbet af dagen. Fedtet og skinnende hud skyldes en overproduktion af fedt i huden, hvilket du ikke kan ændre på ved at vaske huden igen og igen.

Faktisk er der stor risiko for, at du netop laver en udtørring af huden, som i stedet får huden til at producere endnu mere fedt. Det resulterer i, at huden fedter mere, hvis du vasker dit ansigt alt for ofte.

3) Tørrer huden med servietter

Fugtsugende papir, servietter eller renseservietter er ikke løsningen i kampen mod fedtet og olieret hud.

Faktisk er det en rigtig dum idé at gå og duppe dit ansigt med noget i løbet af dagen, da du blot vil tørre din ansigtscreme af huden og derved fjerne det, der egentlig skal hjælpe din hud.

Hvordan plejes fedtet hud?

Selvom du døjer med fedtet hud, så har din hud stadigvæk behov for grundig pleje og fugt. Det anbefales, at huden peeles to gange ugentligt. Rens din hud både morgen og aften og anvend efterfølgende serum og creme til din hudtype – også gerne produkter, der matterer huden. Ved hyppig tendens til bumser kan de fx behandles lokalt.

Desuden er det vigtigt ikke anvende alt for skrappe produkter i et forsøg på at udtørre huden. Det vil blot medføre øget talgproduktion.

Er du i tvivl om, hvilken hudtype du har, og hvilke produkter du med fordel kan bruge, kan du booke tid til en professionel hudanalyse her.