Skip to main content

Guide til dig med poret hud

Rigtig mange mennesker har problemer med poret hud og store porer, som kan være meget svære at komme til livs. Selvom det til tider kan være genetisk betinget, så er der heldigvis mange forebyggende tiltag, som du selv kan gøre, for at formindske de store porer.

Den porede hud kan virke ”grovporet” i hele ansigtet, og årsagen kan som sagt være arvelig, men den kan også være selvforskyldt – bl.a. som følge af rygning, alkohol, varme og sol i overdrevet forstand. I mange tilfælde ses poret hud ved ældre, da porerne har svært ved at trække sig sammen igen, fordi huden bliver mindre elastisk med alderen.

Poret hud opstår også, når fx snavs, støv, makeup, bakterier etc. samler sig i porerne, og ikke regelmæssigt bliver fjernet igen. Det resulterer i det, som i medicinske termer kaldes for ”pore buildup”.

 

Hvad er poret hud

Særlige kendetegn ved poret hud:

  • Store, grove porer i hele ansigtet
  • Genetisk arveligt
  • Huden fremstår grå og kedelig
  • Opstår typisk med alderen
  • Særlig udsat for akne
  • Kommer hyppigst i forbindelse med fedtet hud som følge af høj talgproduktion
  • Kan komme som følge af dårlig blodcirkulation
  • Huden virker robust og tyk

Hvordan kan man behandle poret hud samt synlige porer i huden?

Der findes et utal af diverse tips og tricks til at formindske og behandle store porer, hvor nogle er mere effektive end andre. Når du har besluttet dig for at forsøge at behandle og mindske dine store porer, gælder det først og fremmest om at vælge en passende behandling.

Her anbefales det, at du tager udgangspunkt i din hudtype. På den måde vil du sikre, at din hud forbliver i balance, og den vil på samme tid få tilført den korrekte og passende mængde fugt.

Poret hud: Tre hurtige råd

1) Husk at vaske huden grundigt – både morgen og aften

For at forebygge at overskydende olie og urenheder, sætter sig i porerne, er det vigtigt at have en effektiv renserutine af din hud. Derfor er det første skridt i kampen mod poret hud og store porer, at du husker at vaske dit ansigt både morgen og aften.

2) Husk eksfoliering to gange ugentligt

For at komme de døde hudceller til livs, som kan tilstoppe dine porer, er det vigtigt at få eksfolieret huden regelmæssigt. En rigtig god og anbefalelsesværdig ingrediens til at forebygge store og tilstoppede porer er BHA, der eksfolierer huden og hjælper til at fjerne tilstopninger i porerne. BHA (Salicylsyre) er kendt for at kunne fjerne og forebygge poret hud og akne, der kan nedbryde olie, skidt og døde hudceller i porerne. Derfor vil BHA ved kontinuerligt brug effektivt formindske store porer og poret hud generelt.

3) Husk at undgå cremer som er for fede til din hud

Store porer kommer også ofte som en konsekvens af hudplejeprodukter med for meget olie i. Hudplejeprodukter med meget olie i er rigtig gode, hvis du har tør hud. Men hvis du har fedtet, kombineret eller normal hud, er det ikke ideelt, hvis din hud ikke kan absorbere det.

Din hud vil nemlig ofte ikke kunne absorbere alt olien, og derfor er der chance for, at det danner en hinde på huden, som tilstopper porerne. Det er derfor vigtigt, at du finder en creme, som ikke er for fed til din hudtype. Du kan finde mange cremer, som passer perfekt til lige præcis din hudtype: Fedtet hud, kombineret hud, normal hud, sensitiv hud, moden hud, tør hud. Hvis du ikke kender din hudtype, kan du få hjælp til at finde den ved at kontakte en professionel og få en hudanalyse.

Manuel udrensning af poret hud

Det er ligeledes muligt at fjerne urenheder i poret hud manuelt. Det kan gøres ved at anvende strips eller ved at presse hudens urenheder ud. Her er det dog meget vigtigt, at huden er varm og smidig, og at hygiejnen er helt i top. På den måde undgår du nemlig selv at skabe urenheder undervejs.

Hvis du selv vil presse urenheder ud, skal du først rense huden og eventuelt lægge en udrensende maske, så porerne er godt åbne. Når du har vasket rens eller maske af, skal du med helt rene hænder tage en dampende varm vaskeklud, som du holder over næsen i et minuts tid. Rul derefter en kleenex om dine fingre, og pres forsigtigt på din næse. Igen er det meget vigtigt, at både kleneex og hænder er helt rene. Rens efterfølgende huden igen, og læg en fugtende maske.

Det kan være meget svært selv at gøre det ordentligt, så jeg vil klart anbefale, at du kontakter mig og får en professionel ansigtsbehandling.