Skip to main content
Hudtyper og hudtilstande

Hvilke hudtilstande findes der?

Skrevet af 28. februar 2022juni 1st, 2022Ingen kommentarer

Hvad er hudtilstand?

I de tidligere blogindlæg har jeg bl.a. skrevet omkring hudtyper. Nu er turen kommet til hudtilstande. Hudtype og hudtilstand er nemlig ikke helt det samme: din hudtype er genetisk bestemt, altså mere permanent, hvorimod hudtilstanden kan ændre sig.

Og i dette blogindlæg vil jeg fokusere på og forklare, hvad hudtilstand betyder, hvilke forskellige tilstande som findes samt gode råd til, hvordan man på den mest optimale måde kan pleje de forskellige tilstande.

Hudtilstand er hudens måde at kommunikere på. Din hud reagerer på det, den oplever som irritation ved produkter og tørhed ved mangel på fugt. Der findes som tommelfingerregel 12 hudtilstande:

De 12 hudtilstande:

 1. Normal hud
 2. Tør hud
 3. Fedtet hud
 4. Blandings hud/ kombineret hud
 5. Poret hud
 6. Akne hud
 7. Akaliehud
 8. Sart hud
 9. Rosacea hud
 10. Trope hud
 11. Hudtype 11
 12. Moden hud

Den rette pleje til huden gør underværker

Uagtet om din er kombineret, tør, fedtet, rynket eller har nedsat smidighed, så kan du altid pleje den, således den bliver sundere og smukkere.

Takket være moderne teknologi og banebrydende resultater indenfor den kosmetiske videnskab, som konstant udvikler sig, har du nu endnu flere muligheder for at pleje huden, som giver synlige resultater.

Start med en hudanalyse

Før du starter en behandling med hudplejeprodukter, er det meget vigtigt, at du får lavet en såkaldt hudanalyse, så du kan anvende de korrekte og anbefalede produkter til netop din hud. Her kigges på din huds type og tilstand. Din hudtype er medfødt og genetisk bestemt, og det er som oftest i pubertetsalderen, at kendetegnene bliver synlige.

Hudens tilstande er derimod variable. Det vil sige, at den ændrer sig og kan opstå og forsvinde igen. De kan altså komme og gå, og det kan være på grund af forkert pleje af huden eller være miljørelaterede. Din hud kan sagtens have flere forskellige tilstande på samme tid. Og din hudtilstand kan sagtens ændre sig hver uge. En professionel behandling vil som udgangspunkt starte med at behandle din hudtilstand, mens der samtidig tages højde for din hudtype.

 

Hvilke hudtilstande findes der? 1

 

Din huds velbefindende

Din huds velbefindende og funktion kommer an på, hvordan fugt og fedt er fordelt, eller om du har mangel på det. Din huds aldringsproces gennem dit livs faser som fx pubertet, graviditet, sygdomsforløb, overgangsalder etc., afhænger i høj grad ligeledes af genetisk arv samt hormonforandringer i din krop.

Det er meget få, som selv kan fastlægge sin hudtype. Omkring 60-70% mener, at de har en sart hud, men statistik dokumenterer faktisk, at det kun er omkring 15%. Hudtypen kommer ofte ligeledes til udtryk på baggrund af de produkter, du benytter. Hormonforandringer, spisevaner, hårde vejrforhold, stress og eksterne faktorer som fx rygning og alkohol påvirker i høj grad ligeledes din hudtilstand.

Den måde, hvorpå din hud føles og udvikler sig, sker også i takt med skiftende årstider samt jo ældre, du bliver. Flertallet af os vil med sikkerhed ønske, at vi lå under kategorien normal hud med jævn tone samt blød og smidig overflade, der hverken er fedtet, tør eller har udslæt. Og er du i stand til at finde et skræddersyet og passende behandlingsforløb, så vil det være muligt at opnå.

Som du kan læse, så er der så mange forskellige faktorer, som har indflydelse på din hud, så den normale hud, som er fri for problemer og gener, er rent faktisk slet ikke særlig normal. Den hudtype alle drømmer om er meget sjælden. Størstedelens hud er tør på kinderne og meget mere fedtet i T-zonen, da det er præcis i det område, at din hud har flest talgkirtler. Af den grund er det også her, at den bliver uren, for sorte porer (bedre kendt som comedoner/hudorme). Den kombinerede hud (også kendt som blandingshud) er derfor i langt de fleste tilfælde den mest gængse type.

Men uagtet om din hud er kombineret, tør, fedtet, har rynker etc., så kan den altså som tidligere nævnt plejes og blive smukkere. Det er kosmetologernes ypperste opgave.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer videre eller har spørgsmål til din hud, så kontakt mig meget gerne og book en tid til en professionel hudanalyse.