Skip to main content
Hudtyper og hudtilstande

Hvad er rosacea?

Skrevet af 24. januar 2022juni 1st, 2022Ingen kommentarer

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand

Lider du af brændende, røde pletter i dit ansigt, og føles din hud ofte varm, hvor det prikker? Så døjer du måske med hudlidelsen rosacea. Hvad det er, og hvordan den behandles, kan du blive lidt klogere på i dette blogindlæg.

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand, som rammer huden i dit ansigt. Rosacea er kendetegnet ved en kraftig rødme i ansigtet. Det kan desuden udvikle sig til betændte knopper. Rosacea er tit mest tydelig ved kind-, pande- og næseområdet, men det kan nogle gange ligeledes ramme området ved øjnene. Det er en udbredt hudlidelse, der både kan angribe huden mildt og hårdt.

Rosacea frembryder oftest i alderen mellem 30 og 50 år, og den rammer i vid udstrækning flere kvinder end mænd. På trods af at man kan få lidelsen under kontrol, så kan rosacea give din hud en vedvarende rødme, som er forårsaget af fx sprængte blodkar.

Man kender endnu ikke den medicinske forklaring på, hvorfor rosacea opstår. Måske er lidelsen genetisk relateret, men det menes ligeledes , at det kan opstå pga. en række miljørelaterede omstændigheder som bl.a. for meget sollys, stærk/krydret kost, enkelte hudplejeprodukter, behandling med binyrebakkehormon samt stress. Men den endegyldige årsag er som sagt endnu ikke bevist.

Hvilke symptomer er forbundet med rosacea?

De mest almindelige symptomer ved rosacea er, at der vil opstå en rødmen i dit ansigts hud. Som før nævnt, kan det forekomme på forskellige områder, hvor din næse og dine kinder er de mest almindelige. Ligeledes kan både pande- og hageområdet blive angrebet. Og i enkelte tilfælde – ved en svær grad af rosacea, kan hudlidelsen også forekomme ved området ved øjne og på øjenlågene. De første symptomer ved øjnene er fx irritabel og meget tør hud. Rosacea starter faktisk hos hver 5. person på den måde, og udvikler sig dernæst på sigt til andre hudområder i ansigtet.

Såfremt symptomerne begynder ved området på kinder, pande, næse og hage, så forekommer de tit som en rødmen og blussende varme i huden. På sigt kan denne rødme/opblussen udvikle sig til synlige sprængninger af blodkarrene, og man vil føle en konstant prikken i huden. Hvis hudlidelsen ikke kommer under kontrol og fortsat udvikler sig, vil denne rødme/opblussen forblive permanent, og der er risiko for, at der skabes forstørrede talgkirtler, bumser og betændte knopper.

Hvis rosacea angriber hudområdet på og omkring næsen, er der risiko for, at talgkirtlerne hæver så voldsomt, at næsen vil se meget ujævn ud. Denne bi lidelse kaldes for ”rhinophyma” (også kendt som ”kartoffelnæse”), og den ses især hos ældre mænd, der rammes af rosacea.

Rosacea symptomer opsummeret

  • Huden ved pande, næse, hage og kinder bliver rød og hævet
  • I nogle tilfælde rammes huden ved øjne og øjenlåg
  • Man kan se små udvidede blodkar
  • Efterhånden kan der opstå bumser. Knopperne er papler og pustler (bumselignende), der er ikke comedoner (hudorme)

Er rosacea og akne det samme?

Her er det umiddelbare svar: NEJ. Men hvis rosacea angriber huden voldsomt med betændte knopper, så kaldes lidelsen nogle gange for ”acne rosacea”. Men det er overordnet set to forskellige diagnoser/hudlidelser, som stilles, selvom der kan være ligheder mellem nogle af symptomerne. Er du i tvivl, om hvorvidt du lider af akne eller rosacea, bør du hurtigst muligt kontakte din læge, da det er afgørende, at du får den rette behandling og pleje af din hud.

Der findes dog en række retningslinjer for, hvornår der er tale om den ene eller anden lidelse:

  • Akne kan skyldes mange typer urenheder som hudorme, bumser, bylder og cyster. Rosacea derimod forårsager betændte knopper, men medfører ikke hudorme eller andre typer urenheder. Der er ingen sygdomsfremkaldende bakterier i huden, så rosacea smitter ikke.
  • Ved akne oplever man kun rødme lige omkring urenhederne. Ved rosacea angribes typisk et større område, og ofte hen over midten af ansigtet (kinder, næse, pande og hage).
  • Akne resulterer tit i fedtet hud, mens rosacea resulterer i rødme/opblussen og udvidede porer.
  • Rosacea resulterer tit i tydelige blodkar og sprængninger.
  • Rosacea kan også ramme øjne og øjenlåg – fx blodskudte øjne, røde og hævede øjenlåg. Akne angriber ikke øjnene og huden omkring.

Nedenstående figur (på engelsk) viser forskellen mellem rosacea og akne:

Hvad er rosacea? 1

Hvordan behandler man rosacea?

For at optimere din huds sundhed og velvære og skabe de bedste forudsætninger for at slippe af med lidelsen rosacea, bør du justere såvel dine hverdags- og kostvaner som sammensætte en hudplejerutine, der inkluderer få, rene og tilpassede ingredienser.

Din hudbarriere er ofte ødelagt, og huden er ofte sensitiv. Brug derfor milde hudplejeprodukter, som beroliger huden og dæmper rødme og irritation, så huden kan komme i balance igen.

Undgå desuden parfume og olie i ansigtet. Er du i tvivl, så kontakt en læge og Beauty by Kramer for hjælp til produkter og hudplejebehandlinger, som specielt udviklet til rosacea.