Skip to main content
Guides, tips og tricks

Sådan undgår du vinterhud – otte gode råd

Skrevet af 2. november 2020juli 26th, 2021Ingen kommentarer

Pleje til huden om vinteren

Om vinteren skal vi også huske at passe godt på vores hud. Hudproblemer er langt fra en sjældenhed for os danskere i løbet af vinteren, og det kan faktisk været svært at undgå, da både det tørre, kolde og blæsende klima udenfor og det varme klima med lav luftfugtighed indendørs har en negativ virkning på din hud.

Det gør huden tør og ekstra sårbar, da fugten nedsættes. Tør hud er tegn på ubalance i forhold til fedt og fugt, hudbarrieren er svækket. Huden opleves tør og stram og klør måske. Det bliver derfor svært for de fleste at opretholde en normal fugtighed i huden, uden at bruge fugtighedsprodukter.

Men heldigvis er der ting, som du selv kan gøre, og i det efterfølgende kommer jeg med otte gode råd om, hvordan du kan undgå det, der kaldes ”vinterhud”, og hvordan du sikrer, at din hud forbliver sund og i balance.

Råd nr. 1: Undgå lange varme bade

Selvom et langt varmt bad på en kold vinterdag kan virke som en fantastisk ting og ren balsam for sjælen og huden, så bør du rent faktisk undgå dem – specielt hvis du har problemer med tør hud. Vand har nemlig den kedelige effekt, at det udtørrer din hud udenpå – ironisk, men sandt. Derfor er korte bade i knap så varmt vand en rigtig god måde at undgå hudproblemer på.

Råd nr. 2: Fugt, fugt og mere fugt!

Det er utrolig vigtigt, at din hud opretholder dens fugtighed, så du undgår alle de tilhørende problemer. Dette kan bl.a. løses ved at bruge mere fugtighedscreme. Eller for de fleste, handler det måske bare om, at starte med at bruge det om vinteren, både morgen og aften.

Der findes et hav af forskellige fugtighedsprodukter på markedet, der kan hjælpe på tør hud, og det kan mildest talt virke uoverskueligt at finde rundt i. En god hovedregel er dog at bruge oliebaserede fugtighedsprodukter om vinteren, da de danner et beskyttelseslag på din hud og gør det sværere for den tørre luft at trænge igennem.

Dette er dog ikke et krav, da alle produkter, der er med til at tilføre huden fugt, er anvendelige. Så mit råd er – find din egen favorit!

Råd nr. 3: Læbepomade kan være din bedste ven

Læberne er meget udsatte om vinteren og du kan desværre ikke gøre det store for at skåne dem for vind og vejr. Du kan dog afhjælpe ved at bruge læbepomade, der både kan hjælpe præventivt og behandlende.

Læbepomade skaber en beskyttende barriere præcis som fugtighedscreme, og gør det sværere for den tørre luft at påvirke dem. Men husk, at vaseline kun virker beskyttende og ikke fugtgivende til dine læber.

Det kan dog med fordel bruges i kombination med en ansigtscreme, da du så får det bedste fra begge produkter.

Råd nr. 4: Brug federe creme og evt. mindsk brugen scrubs

Eksfolierende produkter, som fx scrubs, er under normale omstændigheder en rigtig god ting, når det kommer til at holde din hud ved lige. Du skal dog være påpasselig med disse om vinteren, da de kan have en negativ effekt i stedet.

Når man eksfolierer, så fjerner man de døde hudceller og hjælper porene i huden med bedre at ånde. Men du fjerner dog også de naturlige olier fra huden, hvilket resulterer i, at den har svært ved at opretholde sin naturlige fugt.

En fed fugtighedscreme kan langt hen af vejen afhjælpe dette, men oplever du usædvanlig tør hud, så kunne det være en god ide at skære ned på eksfolierende produkter først.

Råd nr. 5: Pas ekstra godt på dine hænder

Du kender allerede sikkert til det med ekstra tørre hænder i de kolde måneder. Der er færre oliekirtler og tyndere hud på dine hænder, og derfor er det meget vigtigt, at du passer ekstra godt på dine hænder om vinteren.

En god måde at forebygge på er ved at bruge handsker – simpelt og behageligt. Men en anden god og effektiv måde at undgå tør hud på hænder er ved at bruge en god håndcreme. Du kan endda bruge en håndcreme, lige så ofte som dine hænder har brug for det.

Råd nr. 6: Vær opmærksom på indeklimaet

Som før nævnt, har et varmt indeklima også en negativ virkning på din hud. Dette kan dog afhjælpes med en luftfugter, så det er muligt at kontrollere luftfugtigheden i hjemmet.

Indendørs luftfugtighed kan være en svær balancegang, da de forskellige niveauer kan have deres forskellige fordele og ulemper. Hvis luftfugtigheden bliver for høj, kan det skade både krop og give bakterier og mug bedre mulighed for at trives.

En tommelfingerregel er derfor, at luftfugtigheden ikke bør overstige 50%. Din krop og hud trives nemlig bedst hvis luftfugtigheden ligger et sted mellem 40-50%.

En anden gevinst ved dette er, at en øget luftfugtighed føles varmere, og derfor kan du også skrue en tak ned for varmen.

Råd nr. 7: Pas på fugtig beklædning

Det er ekstremt irriterende at gå rundt i vådt tøj, og det gør absolut heller ikke noget godt for din hud. Faktisk kan det give store problemer for huden, hvis dette sker ofte eller over en længere periode.

Om vinteren er det oftest hænder og fødder, som er særligt udsatte, og det er sikkert langt fra de fleste, som går rundt med et par ekstra strømper og vanter i tasken. Derfor er det bedste råd at komme af med de våde genstande så hurtigt som muligt.

Råd nr. 8: Husk solcreme

Jamen det er jo vinter, så skal jeg da ikke bruge solcreme? De fleste er vel efterhånden blevet klar over, at for meget sol er skadelig for din hud. Det er derfor vigtigt at tage solcreme på, når solen er fremme – også om vinteren, hvis solen er fremme og står skarpt.

Desuden skal man være ekstra opmærksom, hvis der ligger sne. Sneen reflekterer nemlig solens stråler og gør huden endnu mere sårbar og dermed solcremen endnu mere vigtig.

Som jeg skrev i starten, så er der mange gode råd til en sundere hun om vinteren, og de her otte råd er blot dem, som jeg synes fungerer.

Langt henad vejen handler det om at bruge sin sunde fornuft og være opmærksom på sin hud. Og hvis du har spørgsmål eller brug for et godt råd til god hudpleje, så er du altid velkommen til at ringe eller skrive til mig – eller kig forbi, for der er altid kaffe på kanden.